Kesik Yaralar Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Kesik Yaralar Belirtileri ve Tedavisi

Kesik yaralar, çarpma, darbe ve benzeri travmalar sonucu deri bütünlüğünün bozulması ile meydana gelen yaralanmalardır. Genellikle bıçak, cam kırıkları, çakı gibi kesici aletlerle oluşur. Genelde basit yaralar olup, derinliği kolay tespit edilebilir. Kesik yaralar, ciltte herhangi bir nedenden ötürü oluşan açılma, delinme ve yırtılma olarak da tanımlanabilir. Genelde yüzeysel yaralar olup, hasta kendi başına bile müdahale edebilir. Ancak bazen kaslar, tendonlar ve hatta kemiği etkileyebilecek kadar büyük olabilirler.

Kesik Yaralar ve Oluşma Sebepleri

  • Düşme
  • Çarpma
  • Trafik kazaları
  • Cam kırıkları
  • Bıçak, jilet, ustura gibi kesici aletler
  • Kağıt kesikleri

Kesik yaralarda dikkat etmemiz gereken noktalardan biri, kanın her zaman dışarı doğru akmayabileceğidir. Yara içeriden de kanama yapabilir. Kesik yara büyük ise dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Büyük kesiklerin hemen acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tip kesikler kasları, tendonları, kemiği hatta bazen iç organları bile etkileyebilir. Tedavi veya geç tedavi, ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Genelde küçük kesik yaraları kendi başımıza tedavi edebileceğimiz yaralanmalardır. Yara iyice temizlendikten sonra üzerine antibiyotikli krem sürülür ve yara bandı veya bandaj ile kapatılır. Antibiyotikli krem, yaranın enfeksiyon kapmasını engeller ve hızlı iyileşmesini sağlar. Yara bandı ve bandajın her gün düzenli olarak değiştirilmesi, yaranın hijyeni bakımından çok önemlidir. Eğer yara üzerinde küçük de olsa batmış bir cisim var ise cımbız ya da herhangi bir şey ile yaradan çıkarılmaya çalışılmamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kesik Yaralarda Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Çivi tarzı bir cisme ya da paslı bir yere basmış olmak
  • Son on yılda tetanos aşısı olunmaması
  • Kesik üzerinde ağrı, şişlik ve morluk oluşması durumunda acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Kesik Yaralar İçin Evde Uygulanacak Bitkisel Çözümler

Bal: Yara iyice temizlendikten sonra kesik bölgeye biraz bal sürülür, çok sıkı sarmadan kapatılarak 1 saat beklenir. İyice yıkanır. Birkaç gün bu şekilde uygulanır.

Aloe Vera: İçerdiği antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaraların hem enfeksiyon kapmasını hem de hızlı iyileşmesini sağlar. Aloe vera yaprağı bölünüp içinden çıkan jel, yaranın üzerine tatbik edilir ve bu şekilde kurumaya bırakılır. Bu işlem birkaç saat aralıklarla tekrarlanır.

Zerdeçal: Kesikte meydana gelen kanamayı durdurmak için üzerine biraz zerdeçal dökülür. Zerdeçal, su ile karıştırılıp macun haline getirilir. Kesik yaraların üzerine tatbik edilir ve yaklaşık 20-30 dakika süreyle bekletilir, iyice durulanır. Bu işleme birkaç gün devam edilir.

Soğan: Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. İçerdiği çeşitli maddeler sayesinde ağrıyı azaltma özelliğine de sahiptir. Soğan kesilerek kesik olan bölge ovulur. Şişlik ve ağrılar için bu yöntem kullanılmaktadır.

Sarımsak: Bal ile birkaç diş sarımsak ezilerek karışım yapılır. Bu karışım kesik yara üzerine sürülür, 15 dakika beklenir. Daha sonra ılık suyla yara iyice temizlenir ve bir bant ya da bandaj yardımıyla kapatılır. Birkaç gün bu işleme devam edilir.

Günlük yaşantımızda kesik yaralar ile karşılaşmamak mümkün değildir. Bu tarz yaraların çok hızlı bir şekilde iyileşmesi için besin değerleri yüksek gıdalar tüketilmeli ve vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Acay

19 Temmuz 2024 Cuma

Küçük bir kesik yara oluştuğunda antibiyotikli krem sürüp yara bandı ile kapattım ama yaranın üzerinde hafif şişlik ve morluk oluştu, bu durumda hemen doktora gitmek gerekir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Acay, yaranın üzerinde hafif şişlik ve morluk olması bazen normaldir, çünkü bu tür belirtiler yaralanma sonrası vücudun doğal tepkisi olabilir. Ancak, eğer şişlik ve morluk zamanla artıyorsa, yara çevresinde kızarıklık veya sıcaklık hissediyorsanız ya da enfeksiyon belirtileri (örneğin, irin akıntısı veya kötü koku) gözlemliyorsanız, doktora başvurmanız iyi olacaktır. Bu durumlar enfeksiyon belirtisi olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Şu anda endişelenecek ciddi bir durum yok gibi görünse de, belirtiler kötüleşirse bir sağlık profesyonelinden yardım almak en iyisi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciltteki Yara İzleri Belirtileri ve Tedavisi

Ciltteki Yara İzleri Belirtileri ve Tedavisi

Yara Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Yara Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Yara Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Yara Belirtileri ve Tedavisi

Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yara Belirtileri ve Tedavisi

Yara Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Dudak Kenarında Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Kenarında Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dövme Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Dövme Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Dudak İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dudak İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Çıkan Yaralar?

Kafada Çıkan Yaralar?