Dil Yarası Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Dil Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Dil Yarası

Dilimizin yapısındaki nodüller sayesinde yediğimiz besinlerin tadını alabilir, yutabilir ve besinlerin ağzımızda çiğnenmesini sağlayabiliriz. Ayrıca, dil konuşmamızı sağlayan vücudumuzdaki en güçlü kastır. Dilimizde sürekli olarak acı veya rahatsızlık hissediliyorsa, sadece dil hareket ettiğinde herhangi bir acı veya rahatsızlık hissediliyorsa veya dilde renk değişiklikleri varsa, dilimiz iltihaplanmış ve dil yarası oluşmuş olabilir. Genellikle çok büyük bir önem arz etmeyen dil yaraları, bir hastalıktan ziyade hastalık belirtisi olarak bilinir. Fakat bazı nedenlerden dolayı (travma gibi) dil yaraları da olabilir. Çok nadir de olsa ağrılı ve renksiz bir dil, kanser veya AIDS gibi önemli sağlık sorunlarından dolayı da kaynaklanabilir.

Dil Yarası Neden Olur?

Pamukçuk (AFT)

Birçok kişi ağız ülseri de denilen aft (pamukçuk) adlı dil yarası hastalığına hayatının bir döneminde yakalanmaktadır. Dildeki yara küçükçe, çevresi kırmızı ve ortası beyaz renge yakın bir renkteyse büyük ihtimalle pamukçuk hastalığına yakalanmışsınızdır. Herhangi bir kanserle alakası yoktur fakat ciddi hastalıkların da belirtisi olabildiğini söylemekte fayda var. Hücrenin anatomik yapısı olarak pamukçuğun nasıl oluştuğu bilinmese de neden çıktığı bilinmektedir.

  • Dilin herhangi bir sebepten tahriş olması veya darbe alması
  • Tuzlu, asitli ve baharatlı yiyeceklerin bolca tüketilmesi
  • Genetik olarak pamukçuk hastalığına olan yatkınlık
  • Behçet hastalığı
  • Virüs kaynaklı iltihaplar (enfeksiyonlar)
  • Demir, folik asit veya B12 eksikliği
  • Sodyum lauryl sülfat içerikli diş macunlarının sıklıkla kullanılması

Isırılma veya Yanma

Dilimizin üzerinde vücudumuzu koruyan bir deri gibi herhangi bir koruma parçası olmadığı için dilimiz darbelere ve ısıya karşı çok hassastır. Vücudumuzun başka bir yerinde bize acı vermeyecek bir ısırık bile dilimizde yaraya ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Dişleri gıcırdatmak veya dişleri kenetlemek de dil üzerinde tahriş veya baskı uygulayıp yaralara neden olabilmektedir.

Farklı Dil Yaraları

  • Medyan Rombid Glossit: Dilin orta veya arka taraflarında görülen, kırmızı ve pürüzsüz kesiklerdir.
  • Glosodini: Genelde depresyona giren kişilerde bulunan, dil ucunda hissedilen yanmadır.
  • Liken Planus: Dantel örgü şekilli, beyaz ağrılı yaralardır.
  • Geographic Tongue: Geniş alana yayılma özelliğine sahip, epitel dokusu kaybolmuş, kül rengi lekelerdir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu dört farklı dil yarasına bakteri, virüs ve mantar gibi iltihap üreten mikroorganizmalar neden olur. Sigara kullanan, şeker hastalığı veya kansızlık olan kişilerde dil yarasının görülme olasılığı daha da fazladır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Korgan

26 Temmuz 2024 Cuma

Pamukçuk hastalığına neden olan faktörlerden biri olan tuzlu, asitli ve baharatlı yiyeceklerin bolca tüketilmesi mi acaba benim dilimdeki yaraların sebebi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Korgan,

Dilinizdeki yaraların nedeni tükettiğiniz tuzlu, asitli ve baharatlı yiyecekler olabilir. Bu tür yiyecekler ağız içinde tahrişe neden olarak pamukçuk ya da aft olarak bilinen yaraların oluşumuna katkıda bulunabilir. Ancak, pamukçuk oluşumunun tek nedeni bu yiyecekler değildir; stres, vitamin eksiklikleri, hormonal değişiklikler ve bağışıklık sistemi ile ilgili problemler de bu rahatsızlığa yol açabilir. Yaralarınızın nedeni konusunda daha kesin bir bilgi almak ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenmek için bir sağlık profesyoneline başvurmanızı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Yara Dondurma Yöntemleri

Yara Dondurma Yöntemleri

Ayak Altında Çıkan Yaralar?

Ayak Altında Çıkan Yaralar?

Lazerle Yara İzi Silme

Lazerle Yara İzi Silme

Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Kalp Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sünnet Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Sünnet Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yara Belirtileri ve Tedavisi

Yara Belirtileri ve Tedavisi