Dil Yarası Nasıl Geçer?
24 Temmuz 2024

Dil Yarası Nasıl Geçer?


Dilde oluşan yaraların birçok nedeni vardır. Dilin yanlışlıkla ısırılması, hatalı diş tedavileri, ya da bazı sağlık sorunları dil yarasının oluşmasına sebep olabilir. Bazı durumlarda, vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar da dil yaralarına yol açabilir. Dilde oluşan yaralar sıklıkla tekrarlanıyorsa bağışıklık sisteminizde bir problem olabilir. Dil ve ağız bölgesinde oluşan yaralar yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Genel olarak ağrılı olan dil yarası, aft ve uçuk gibi yaralar yemek yemede zorluk çekmemize neden olabilir. Dil yarası bazen kendiliğinden geçebilir, bazen de sürekli tekrar edebilir. Geçmediği takdirde mutlaka bir doktora gitmek ve tanı konulduktan sonra tedavi yaptırmak gerekmektedir. Dil yarası nasıl geçer sorusuna öncelikle yaraların önlenmesi amacıyla bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, ağız hijyenine dikkat edilmesi ve sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir.

Dil Yarası Tedavisi İçin Yöntemler

Öncelikle ağızdaki kalıntı ve kiri temizlemek ve dezenfekte etmek için tuzlu su ile ağzınızı çalkalamakla başlayın. Daha sonrasında ağzınızı durulayın. Dil yarasında kanama var ise kanamanın durması için soğuk uygulayın. Kanamanın olduğu bölgeye temiz bir bez parçasına sardığınız buz ile 5 dakika soğuk pres uygulayın. Bu, bölgedeki kanamanın durdurulmasını sağlayacaktır. Daha sonrasında bir tatlı kaşığı kabartma tozuna bir tatlı kaşığı su ilave ederek macun kıvamına getirin. Uyguladığınız bu karışımı 10 dakika kadar dil yarası üzerine koyun. Bu tedavi şekli günde 2-3 defa tekrarlanabilir. Dil yarası geçtikten sonra tedavi bırakılmalıdır.

Dil yarası tedavi sürecinde dilinizi tahriş etmeyecek yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekmektedir. Keskin köşeli sert besinler dilinizi tahriş edeceği için uzak durmanız gerekir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak gıdalar da dilinize iyi gelmeyeceği için bir süre ara vermeniz gerekir. Baharatlı yiyecekler, çikolata, narenciye, cips, kafein ve sigara size iyi gelmeyeceği için uzak durunuz. Dilinizde meydana gelen yaralardan dolayı ortaya çıkan ağrılar şiddetli ise uzman bir doktorla görüşerek dil yarası için ilaç kullanabilirsiniz. Piyasada dil yaraları için çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Uzmanınızın sizin dil yaranıza uygun olarak vereceği ilaç ile tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Ayrıca, dil yaralarının oluşumunu önlemek adına günlük ağız bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargaraları ile dezenfekte etmek, ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ise dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bol miktarda sebze ve meyve tüketmek, yeterli miktarda su içmek ve düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Stres de dil yaralarının oluşumunda önemli bir faktördür. Bu nedenle, stres yönetimi teknikleri kullanarak stresten uzak durmaya çalışmalısınız. Meditasyon, yoga ve derin nefes egzersizleri stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Son olarak, dil yaralarının ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini unutmayın. Sürekli tekrarlayan veya uzun süre geçmeyen dil yaralarınız varsa bir uzmana danışmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Kafa Yarılması Belirtileri ve Tedavisi

Kafa Yarılması Belirtileri ve Tedavisi

Ameliyat Yara İzi Nasıl Geçer?

Ameliyat Yara İzi Nasıl Geçer?

Saç Diplerindeki Yaralar?

Saç Diplerindeki Yaralar?

Saç Derisinde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Saç Derisinde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Yara Bakımı Nasıl Yapılır?

Yara Bakımı Nasıl Yapılır?

Vücutta Çıkan Yaralar?

Vücutta Çıkan Yaralar?

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yanık Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Yanık Yarası Belirtileri ve Tedavisi