Bası Yarası Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Bası Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Bası Yarası

Bası yarası, basınç, dekübit yara, yatak yaraları veya basınç ülseri olarak bilinen, basınç ya da sürtünme nedeniyle ortaya çıkan, deride veya deri altında meydana gelen doku hasarıdır.

Bir epidermal bölgenin uzun süre boyunca veya aralıksız olarak basınca maruz kalması sonucunda oluşan yaralara bası yarası adı verilir. Bası yaraları halk arasında genellikle yatak yarası olarak bilinmektedir. Tıbbi literatürde ise bu durum "dekübit ülseri" olarak adlandırılmaktadır.

Bası Yarası Nasıl Oluşur?

Genellikle yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan hastalarda, oturma veya yatma pozisyonu sürekli olacağından vücut ağırlığının sürekli basınç uygulaması nedeniyle vücutta bulunan yumuşak dokulara baskı uygulanır. Vücutta bulunan kemikler ile yatak arasında basılı kalan yumuşak dokularda kan dolaşımı bozulmaya başlar ve bu dokularda hasarlar meydana gelir. Bu hasarlar belli bir seviyeye geldiğinde yaralar ortaya çıkar. Ayrıca cildin gergin kalarak sürtünmenin fazla olması da bası yarasına neden olmaktadır. Diğer nedenler ise vücut sıcaklığının yüksek olması ve cildin uzun süre ıslak kalması olabilir. Bazen 24 saat bile sabit pozisyonda kalan bir hastada bası yarası oluşabilir.

Bası Yarası Ne Kadar Sürede İyileşir?

Bası yarası genellikle 20 gün içerisinde iyileşebilmektedir. Ancak dışarıdan yapılan baskının devam etmesi, doku ödemi oluşması gibi nedenlerle erken evrede olan bir bası yarasının iyileşmesi gecikebilmektedir.

Aslında bası yarası oluştuğunda deri üstünde görülen yara, deri altındakine göre çok daha basit görünmektedir. Yani deri altındaki hasar aslında çok daha fazladır. Genellikle doku hasarları deri altında başlar ve çok daha sonrasında deri yüzeyinde görülmeye başlar.

Bası Yarası Vücudun Nerelerinde Meydana Gelebilir?

Oturma sırasında: Oturma nedeniyle ortaya çıkan bası yaraları genellikle kuyruk sokumu, omuzdaki kürek kemiklerinde, kalça ve kaba etlerde, dirseklerde ve topukta ortaya çıkabilir.

Sırt üstü yatış pozisyonunda: Uzun süre sırt üstü yatma nedeniyle oluşan bası yaraları genellikle başın arka ense kısımlarında, omuzda ve kürek kemiklerinde, kalçada, kuyruk sokumunda, ayak parmaklarında, dirsek ve kaba etlerde ortaya çıkabilir.

Yüz üstü yatma sırasında: Yüz, omuz, leğen kemiklerinde, diz, bileklerin çıkıntılı olan kısımlarında bası yarası oluşabilir.

Bası Yarası Risk Grupları Nelerdir?

  • Hareket azlığı olan veya yatalak hastalar
  • İleri yaş kişiler
  • Yetersiz su alan kişiler
  • İdrar veya dışkı tutamayan kişiler
  • Hijyen temizliği iyi olmayan kişiler

Bası Yarası Nasıl Önlenebilir?

  • Hareketliliğin Sağlanması
  • Pozisyon Değiştirme
  • Beslenme Düzeni
  • Vücut ve Cilt Bakımı

Ek Bilgiler

Bası yaralarının önlenmesi için hastaların düzenli olarak pozisyonlarının değiştirilmesi, uygun destek yüzeylerinin kullanılması ve cilt bakımının yapılması gereklidir. Ayrıca, beslenme düzenine dikkat edilmesi ve hidrasyonun sağlanması da önemlidir. Bası yarasının iyileşme süreci, yaranın evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak değişebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yara İzleri Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yara İzleri Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Derin Yaralar Belirtileri ve Tedavisi

Derin Yaralar Belirtileri ve Tedavisi

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

Sırt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Lazerle Yara İzi Silme

Lazerle Yara İzi Silme

Güncel

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara İzi Nasıl Geçer?

Güncel

Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer?

Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer?

Güncel

Dilde Çıkan Yaralar Nelerdir?

Dilde Çıkan Yaralar Nelerdir?