Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Damak Yaraları

Damak yaraları, yemek yerken, sıvı tüketirken ve konuşurken dilin temas etmesi sonucu ciddi acılara yol açan, başlangıçta kaşıntı ve ardından kızarıklıklarla kendini gösteren lezyonlardır. Bu yaralar daha sonra küçük, beyaz pamuksu şekilde görünür hale gelir. Damak yaralarının iyileşme süresi değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle bir ila iki hafta içinde iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme gerçekleşmezse ve yara tekrarlarsa, kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde bu yaralar ağız içinde yayılabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Damak Yaralarının Nedenleri

Damak yaralarının oluşmasındaki başlıca etkenler arasında stres ve aşırı sinir yer alır. Vücut dirençsiz kaldığında, damakta yaraların oluşması daha olası hale gelir. Ayrıca, vücutta bulunan vitaminlerin eksilmesi de damak yaralarının oluşumuna neden olabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği, damak yaralarının oluşumunda önemli bir rol oynar. B12 vitamini eksikliği durumunda yumurta, et, süt, tavuk, yoğurt ve peynir gibi gıdaların tüketilmesi gereklidir. Aşırı yorgunluk, halsizlik ve kansızlık da damakta yaraların çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, sağlığınız açısından başka bir rahatsızlık veya eksikliğinizin olmadığından emin olmalı ve daha rahat edeceğiniz, kendinizi kasıp strese girmeyeceğiniz mekanları tercih etmelisiniz.

Bazı kadınlarda adet öncesi dönemde sivilceler çıkabilmektedir, bazı kadınlarda ise bu durum doğrudan damağa vurarak damakta yaralar oluşmasına sebep olabilir. Asitli gıdaların tüketilmesi de damak yaralarının oluşumuna zemin hazırlar. Bilinenin aksine, aşırı derecede C vitamini içeren besinler de damakta yaralara sebep olabilir. Her şeyin aşırısı zararlıdır. Asitli, acılı, baharatlı gıdalar damakta yaralar oluşturabilirken, sigara kullanımı da damak yaralarını tetikleyebilir. Damak yaralarının ilerlemesi durumunda derhal önlem alınmalıdır, aksi takdirde başka hastalıkların meydana gelmesine zemin hazırlayacaktır.

Damak Yaralarının İyileşmesi

Damak yaralarının iyileşmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır:

  • İki su bardağı su içerisine küçük bir soğanı ikiye bölüp kaynatarak suyunu tüketebilirsiniz. Eğer tadı ağır geliyorsa hazırlamış olduğunuz soğan suyunu gargara olarak da kullanabilirsiniz.
  • Maydanoz yapraklarını çiğnemek damakta oluşmuş yaralara iyi gelecektir. Dilerseniz maydanozu suda kaynatıp içebilirsiniz. Gargara yapmak da mümkündür.
  • İki tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda karıştırıp, yutmamaya özen göstererek gargara yapabilirsiniz.
  • Meyan kökünü çay gibi hazırlayıp içebilir veya gargara olarak kullanabilirsiniz.
  • Sabah kahvaltıda kullandığınız çayı, adaçayını ve ayrıca yeşil çay çeşitlerini içebileceğiniz gibi, bu çayları ıslatıp damaktaki yaranın üzerine on dakika tutarak iyileşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Damak yaralarına karşı önlem almak ve tedavi yöntemlerini uygulamak, daha ciddi sağlık sorunlarının oluşmasını engelleyecektir. Sağlıklı bir yaşam için beslenme düzeninize ve stres yönetimine dikkat etmeniz önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Yara Belirtileri ve Tedavisi

Yara Belirtileri ve Tedavisi

Yara Dondurma Yöntemleri

Yara Dondurma Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vücutta Yara Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Yara Belirtileri ve Tedavisi

Lazerle Yara İzi Silme

Lazerle Yara İzi Silme

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Bası Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Bası Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Yara Bandı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yara Bandı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dövme Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Dövme Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ağız Kenarında Yara Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kenarında Yara Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara İzi Nasıl Geçer?