Yara Estetiği Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Yara Estetiği Nasıl Yapılır?

Yara estetiği, bedenin çeşitli bölgelerinde bulunan yara izlerini gidermek amacıyla yapılan estetik operasyonlardır. Bu operasyonlar, yara izinin derinliğine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Yüzeye yakın ve derin olmayan yara izleri, neştersiz yöntemlerle kapatılabilir. Yara estetiği yapılabilmesi için, yaranın tamamen iyileşmiş olması ve enfeksiyon izine rastlanmaması gerekmektedir.

Yara Estetiği Ne Tür Yaralarda Yapılabilir?

Yara estetiği, tıptaki adıyla skar revizyonu yapılabilmesi için yaranın bazı özellikler taşıması gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır:
  • Yara yerinin düzgün olması
  • Aşırı pigment yani renk değişikliği göstermemesi
  • Civar dokularda çekme ya da büzme yapmaması
  • Yara estetiği yapılacak bölgede enfeksiyon olmamalı ve yara tamamen iyileşmiş olmalıdır
Yara estetiği, yara yerini düzenlemek, varsa renk değişikliklerini gidermek ve civar dokularda hasar varsa onarmak amacıyla yapılır.

Yara Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Lazer: Bu yöntemle yara izinin kaybolması ya da normale yakın bir görünüm alabilmesi için lazer yöntemi uygulanır. Her yara izine lazer uygulanmaz. Öncelikle hasta ile doğru konsültasyon yapılmalı ve yara yeri çok derin ya da renk değişikliği çok fazla ise farklı bir yöntem seçilmelidir.

Dermabrazyon: Bu yöntemle yara izini yok etmek için, yara yeri zımpara benzeri bir alet ile törpülenerek kazınır. Yara sebebiyle oluşan renk değişiklikleri ve ciltte oluşan kabarmalar bu şekilde ortadan kalkar. Bu yöntem, derin ve çökük yaralar için kullanılamaz.

Expansiyon: Bu yöntemde, yaralı dokunun altına balon benzeri tıbbi malzemeler yerleştirilir. Amaç, yara dokusunu ortadan kaldırmak ve yeni bir deri oluşumunu sağlamaktır. Expansiyon yöntemi en sık olarak saçlı deride oluşan yaralar ve saç kaybını önlemek veya yeniden saç ekimi yapmak amacıyla uygulanır.

Greft-Flep: Bu yöntem, çok geniş alanlara yayılan yaralar için kullanılan doku nakli yöntemidir. Trafik kazaları, iş kazaları, ağır yanıklar ve sanayi tipi kazalar sonrasında oluşan geniş ve derin yara izlerini kaybetmek için uygulanır. Deri nakli hastanın kendi bedeninden yapılabilir. Bu yöntem uygulanmadan önce hastanın yara yerinde enfeksiyon ya da kabarma olmamalıdır.

W-Plasti: Bu yöntemle yara yeri küçük "v" harflerine benzer kesiler ile tekrar yaralanır. Amaç, büyük yaraların gerginliğini azaltarak daha dar alanda iyileşme sağlamaktır.

Z-Plasti: W-Plasti ile benzer bir yöntemdir. Yara yerindeki gerginliği azaltmak için uygulanır.

Eliptik Eksizyon: Bu yöntemle yara etrafı tamamen kesilip çıkarılır ve etrafında estetik dikiş atılarak kapatılır. Hedef, daha az fark edilen bir yara izi elde etmektir.

Ekstra Bilgiler

Yara estetiği, sadece estetik kaygılarla değil, aynı zamanda yara bölgesindeki işlev kayıplarını gidermek amacıyla da yapılabilir. Özellikle eklem bölgelerinde oluşan yara izleri, hareket kısıtlılığına neden olabilir ve bu nedenle estetik operasyonlara ihtiyaç duyulabilir.

Yara estetiği operasyonları genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve hastalar çoğunlukla aynı gün içerisinde taburcu edilir. Ancak, geniş alanlara yapılan müdahalelerde genel anestezi ve hastanede yatış gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsmet Efe

23 Temmuz 2024 Salı

Yara estetiği operasyonu yaptırmak istiyorum ama yara izim henüz tamamen iyileşmedi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsmet Efe,

Yara estetiği operasyonu yaptırmadan önce yara izinizin tamamen iyileşmesini beklemek önemlidir. Doktorunuzla görüşüp iyileşme sürecinizin ne kadar süreceği ve en uygun zamanın ne zaman olacağı konusunda bilgi alabilirsiniz. Yaranız tamamen iyileşmeden estetik müdahale yaptırmak, beklenmeyen komplikasyonlara neden olabilir. Sabırlı olmanız ve doktorunuzun tavsiyelerine uymanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaş Yarılması Belirtileri ve Tedavisi

Kaş Yarılması Belirtileri ve Tedavisi

Kurşun Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Kurşun Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Burun İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Burun İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Meme Ucu Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Meme Ucu Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yara Nasıl Çabuk İyileşir?

Yara Nasıl Çabuk İyileşir?

Güncel

Yara Otu Türleri ve Özellikleri

Yara Otu Türleri ve Özellikleri