Rahim Ağzı Yarası Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Rahim Ağzı Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Yarası

Jinekolojik muayenelerde kadınlarda sıklıkla rastlanan rahim ağzı yarası, tıbbi olarak tedavi edilebilir. Rahim ağzı yarası, rahim ağzını kaplayan epitel hücrelerinin kaybolup daha kırmızı olan rahim kanalındaki hücrelerin dışarı doğru yayılması sonucunda oluşur. Rahim ağzındaki bu iltihaplanma, hücrelerin çok kanlandığı için kırmızı renkte görülür. Bu hücreler enfeksiyon ile kanamaya daha yatkındır. Rahim ağzı yarası, doku değişikliğinden ve mikrobik sebeplerden dolayı enfeksiyon kaptığı zaman rahim ağzı yarasına dönüşür. Bu yaranın tam olarak sebebi bilinmemektedir. En sık sebeplerden biri enfeksiyon durumlarıdır. Diğer bir sebep ise hormonal değişiklikler, sık cinsel ilişki, kimyasal faktörler ya da sık vajinal duşlar olabilir. Bu durumlardan rahim ağzı yarası oluşabileceği gibi bazen bu durumlar olmadan da rahim ağzı yarasına rastlanmaktadır.

Rahim Ağzı Yarası Belirtileri

Rahim ağzı yarası çoğu zaman kendini kokusuz kaşıntısız akıntı olarak gösterir. Kişideki yara büyük ise ara ara kanamalar veya ilişki sonrası kanamalar görülebilir. Rahim ağzı yarası tespit edilmesi için jinekolojik muayene yapılır ve tanı konulur. Rahim ağzı yaraları bazı kişilerde salgı değişimine sebep olur ve rahim içine spermlerin girişini zorlaştırıp kısırlık problemine yol açar. Gebelerde görülen vajinal akıntı fazla ise rahim ağzı yarası şüphesi ile doktora gitmeleri gerekir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavi Yöntemleri

Bu hastalığın ilaç ile tedavisi mümkün olmamaktadır. Tedavi, değişime uğramış dokunun ortadan kaldırılıp rahim ağzı epiteli ile kaplanmasına yardımcı olunarak yapılır. Bu tedavi seçenekleri şunlardır:
  • Rahim Ağzı Yarası Yakma: Bu hastalıkta ülkemizde en çok tercih edilen tedavi şekli yaraların yakılmasıdır. Elektrokoter denilen cihaz ile elektrik kullanılarak rahim ağzındaki yara kısmı ısı verilerek yakılır. Bu işlem ortalama 5 dk sürmektedir. Bu işlem sonrasında kişi 1-2 ay içerisinde iyileşmektedir. Rahim ağzı yarası yakma işleminde nadiren ağrı hissedilir. Bu tedavi yapılırken anesteziye ihtiyaç yoktur. Hastane ortamında doktorlar tarafından yapılmaktadır. Kişi tedavi sonrasında bir süre havuza ve denize girmemesi, 1 ay cinsel ilişkiden uzak durması gerekir. İlk bir ay kadınlarda sulu ya da kanlı berrak bir akıntı veya ara ara kanama görülebilir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda rahim kanalında daralma olacağı için rahim ağzı yakma işlemi tavsiye edilmez. Bu tedavinin başarı oranı %90'dır.
  • Rahim Ağzı Yara Dondurma: Kullanılan bir çubuk ile rahim ağzı yarası Nitrous oxide gazı ile dondurulmasına denir. Hastane ortamında uygun fiyatıyla hızlı ve yan etkileri az olan bir işlemdir. Bu işlem esnasında anesteziye ihtiyaç yoktur. Kişilerde ağrıya sebep olmamakla birlikte bazen bazı kadınlarda hafif ya da orta şiddette kramplar oluşabilmektedir. Bu tedavi ortalama 5 dakika sürmektedir. Aynı yara yakmada olduğu gibi 1 ay süreyle havuz ve denize girilmemesi, 1 ay kadar cinsel ilişkiden uzak durması ve ilaç kullanması gerekir. Tedavi sonrasında akıntı görülebilir, bu normal bir durumdur. Yaranın büyük olduğu durumlarda tercih edilmeyen bir tedavi şeklidir. Ancak doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzında daralma yapmayacağı için daha çok tercih edilir.
  • Lazer Tedavisi: Rahim ağzı yarası tedavilerinde büyük olan yaralarda kullanılır. Bunun dışında ender tercih edilen bir yöntemdir. Maddi açıdan pahalı olan bu tedavi lokal anestezi kullanılarak ameliyathanede yapılır. Lazer tedavisi sonucunda kanama görülebilir. Tedavinin başarı oranı %90'dır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeker Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Dikişli Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dikişli Yara Belirtileri ve Tedavisi

Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?

Kulak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Yara İzi Kalmaması İçin

Yara İzi Kalmaması İçin

Güncel

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Yara Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yara Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?