Rahimde Yara Yakmak Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Rahimde Yara Yakmak Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yara Yakmak

Rahimde yara yakma işlemi, rahim içinde oluşan yaralı bölgenin özel bir işlem ile yakılarak yaranın kurutulmasını hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Rahim içinde oluşan yaranın türü ve büyüklüğüne göre yapılacak yakma işlemi değişiklik gösterebilir. Rahim içinde yara, bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene ile tespit edilir ve yapılacak tedavi türüne hekim karar vermelidir. Rahim içine uygulanacak yakma işlemi mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Rahim İçinde Yaranın Belirtileri Nelerdir?

Rahim içinde yaralı doku genellikle belirti vermez ve rutin muayene esnasında saptanır. Bu sebeple her kadının özellikle ergenlik sonrasında rutin doktor kontrollerini aksatmaması gerekir. Rahim içinde yara, kişinin evli, bekar ya da doğum yapıp yapmamasına bağlı değildir. Her kadın için risk oluşturan bir durumdur. Buna karşın genellikle rahim içindeki yara, sürekli oluşan kokulu akıntı, rahim ağzında sıklıkla kaşıntı oluşması, kandida oluşumunun atağa geçmesi, bazen sümük benzeri mukozanın rahim dışına çıkması, özellikle gebelikte pembe renge dönük sürekli akıntı gibi belirtiler gösterebilir. Özellikle rahim içinde oluşan geniş yaralı dokular, birleşme sonrası spermin yumurtaya ulaşmasını engellediğinden gebeliği zorlaştırır.

Rahim içinde yarayı tespit etmek için mutlaka smear testi yapılmalıdır. Rahim içindeki yara kanamalı ya da smear alınmasına izin vermeyecek kadar acılı ise mutlaka rahim içi endoskopisi ile incelenmeli ve gerekiyorsa biyopsi testi istenmelidir. Rahim içi yaralar rahim ağzına yakın ise cinsel ilişkide acı ve yanma olabilir ve kadınların cinsel ilişkiye karşı isteksiz olmasına hatta fobi geliştirmesine neden olabilir.

Rahimde Yara Yakmak Yöntemleri Nelerdir?

Koterizasyon: Bu yöntem en çok tercih edilen yara yakma yöntemidir. Bu yöntem elektrokoter denilen alet ile uygulanır ve genellikle anestezi uygulanmaz. İşlem toplam olarak beş ile on dakika arasında sürer ve çoğunlukla acı hissedilmez. Yara üzerine ışınlama yöntemi ile uygulanacak işlem sonrasında yara yakılır ve yaklaşık olarak bir iki ay içinde yaralı bölge tamamen iyileşerek yerini normal epitel dokuya bırakır. Genellikle rahim kanalında daralma olacağı için doğum yapmamış kadınlarda pek önerilmez. Koterizasyon işlemi sonrasında bir ay kadar cinsel ilişki yasaktır. Bu işlem sonrasında birkaç hafta süre ile kanlı berrak akıntı görülmesi normaldir.

Kriyoterapi: Bu yöntemle özel bir cihaz ile yara üzerine nitrojen türevi bir gaz uygulanarak yara kuru dondurma denilen şekil ile kuru yanma işlemine tabi tutulur. Donma olarak da tabir edilen yöntem muayenehane ortamında bile gerçekleştirilebilen kolay ve acısız bir yöntemdir. Bu işlem sonrasında birkaç hafta süre ile ilaç kullanımı yapılır ve havuza, denize girilmez. Ayrıca bir ay süre ile cinsel ilişki yasaktır. Özellikle doğum yapmamış kadınlarda daha sık tercih edilen bir yöntemdir ve başarı şansı oldukça yüksektir.

Lazer: Bu yöntem en nadir tercih edilen yöntemdir. Genellikle yaranın büyük ve cidarının geniş olduğu durumlarda tercih edilir. Muayenehane ortamında uygulanması zordur. Bu yöntemin en belirgin yan etkisi kanamadır. Lokal anestezi ile uygulanır ve pahalı bir yöntemdir.

Ek Bilgiler ve Öneriler

Rahimde yara yakma işlemi sonrasında doktorun önerilerine harfiyen uyulmalıdır. İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Cinsel ilişki yasağına uyulması.
  • Doktorun verdiği ilaçların düzenli kullanılması.
  • Havuz ve deniz gibi enfeksiyon riski taşıyan ortamlardan kaçınılması.
  • Rutin doktor kontrollerinin aksatılmaması.

Rahim sağlığının korunması için düzenli olarak jinekolojik muayenelere gitmek, belirtileri göz ardı etmemek ve uzman hekim tavsiyelerine uymak büyük önem taşır. Kadınların bu konuda bilinçli olması ve gerektiğinde profesyonel yardım alması, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Burun İçi Yara Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Çıkan Yaralar?

Kafada Çıkan Yaralar?

Dilde Çıkan Yaralar Nelerdir?

Dilde Çıkan Yaralar Nelerdir?

Burun İçinde Geçmeyen Yara Belirtileri ve Tedavisi

Burun İçinde Geçmeyen Yara Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer?

Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer?

Güncel

Dikişli Yara Belirtileri ve Tedavisi

Dikişli Yara Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Damak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi