Çocuklarda Ağız Yarası Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Çocuklarda Ağız Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ağız Yarası

Çocuklarda ağız yarası, bilinçsiz şekilde ağıza yabancı cisimlerin sokulması ve ağız hijyeninin yeterince sağlanmaması nedeniyle sıkça karşılaşılan bir durumdur. Ağız yaraları, çocukların beslenme ve konuşma yetilerini olumsuz etkileyerek ağrıya sebep olabilir. Bu ağrılar beslenme bozukluklarına ve iletişimde zorluklara yol açabilir. Çocuklarda ağız yarası türleri arasında aftlar, pamukçuk ve uçuk bulunmaktadır.

Aft

Aftlar, çocuklarda sıkça görülen ağız yaralarıdır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, uzmanlar bu yaraların bakteri, virüs enfeksiyonları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi etkenlerden kaynaklanabileceğini düşünmektedirler. Aftların oluşumunda stres, travma, mineral ve vitamin eksiklikleri, alerjiler de rol oynayabilir. Aftlar bulaşıcı değildir, ancak oldukça ağrılı olabilirler. Çocuğun ağzında aft oluşmuşsa, sert ve sivri gıdalardan (kızarmış ekmek, havuç) kaçınılmalıdır. Ayrıca, acı, ekşi, aşırı tuzlu, çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Doktor tavsiyesine göre ilaç kullanılmalı ve aftlar genellikle yedi ile on gün içinde iyileşme gösterir.

Gingivostomatit

Gingivostomatit, çocuklarda diş etlerinde meydana gelen enfeksiyondur. Bu durumda diş etlerinde çekilme, şişme, kızarma ve kanama meydana gelir. Bu enfeksiyon, oksijenli ortamı sevmeyen bakterilerden kaynaklanır. Antibiyotik tedavisine başlandığında üç, dört gün içinde iyileşme belirtileri görülür, ancak antibiyotik tedavisi en az bir hafta devam etmelidir.

Pamukçuk

Pamukçuk, Candida albicans adlı mantarın sebep olduğu bir enfeksiyondur. Genellikle annenin göğsünün gereğinden fazla temizlenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Aşırı temizlik, göğüsteki yararlı mikropların da yok olmasına sebep olur ve mantarın üremesi için uygun bir ortam oluşur. Pamukçuk tedavisinde, oral gargara veya damlalar kullanılabilir.

Uçuk

Uçuğun nedeni, herpes simpleks virüsüdür. Uçuk genellikle dudak kenarlarında oluşur. Virüs, çocukluk çağında alınır ve yüz bölgesindeki sinir köklerine yerleşir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı veya stres dönemlerinde ortaya çıkar. Herpes simpleks virüsüne etkili kremlerle tedavi yapılır ve genellikle yedi ila on gün içinde iyileşir.

Çocuklarda Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

  • Dilde, diş etlerinde ve ağız içinde krem beyazlığında ufak kabarcıklar.
  • Genellikle yanağın içinde, ortaları sarı kırmızı lekeler.
  • Ateşe sebep olan kabarcıklar.
  • Yemek yeme sırasında ağrıya bağlı iştahsızlık.

Çocuklarda Ağız Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yara yanağın içinde ise, kırık ve sivri dişler olup olmadığı kontrol edilmeli ve varsa tedavi edilmelidir. Yara beyaz kabarık şekilde ise temiz bir mendille temizlenmelidir. Parmak ucuyla antiseptik kremler veya gliserin uygulanabilir. Ayrıca, doktor tavsiyesi üzerine bebek aspirini, parasetamol şuruplar (Parol, Minoset, Dolven, Calpol) kullanılabilir. Çocuğunuzu biberonla besliyorsanız, sert biberon başlığı kullanmaktan kaçının. Anestol gibi benzokain içeren kremler de kullanabilirsiniz. Yaralı alanlara tuz uygulayabilirsiniz; tuz eriyene kadar bekleyin ve bu işlemi günde üç kez tekrarlayın. Sirkeyi de günde üç kez yaralı bölgelere uygulayabilirsiniz. Kabartma tozunu birkaç damla su ile macun kıvamına getirdikten sonra yaralara uygulayın ve eriyene kadar bekleyin. Bu işlemi de günde üç kez tekrarlayabilirsiniz. Diş macunlarının içinde bulunan SLS maddesi tahrişleri artırabileceği için SLS içermeyen diş macunları kullanılmalıdır.

Çocuklarda Ağız Yarasının Sebepleri Nelerdir?

Behçet hastalığı, B vitamini eksikliği, C vitamininin fazla alınması, konjunktivit, retinit, lökositoz, demir eksikliği nedeniyle çocuklarda ağızda yaralar oluşabilir.

Çocuğunuza ağız yaraları varken sıvı gıdalar verin. Dondurma gibi yumuşak gıdalarla besleyin. Sağlıklı günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dudak Yarası Nasıl Geçer?

Dudak Yarası Nasıl Geçer?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cilt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Sivilce Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Sivilce Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Dil Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Dil Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Burunda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Burunda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ameliyat Yara İzi Nasıl Geçer?

Ameliyat Yara İzi Nasıl Geçer?

Güncel

Jilet Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Jilet Yarası Belirtileri ve Tedavisi